Hondenwelzijn

Een hond adopteren uit het buitenland, waar moet ik op letten?

Een hond adopteren uit het buitenland

Een hond adopteren uit het buitenland, waar moet ik op letten?

Steeds meer mensen adopteren een hond uit het buitenland. Vaak gaat het om zwerf- en straathonden uit Bulgarije, Spanje, Roemenië en Griekenland die een beter leven krijgen in Nederland. Ze worden gered van het gevaarlijke leven op straat, waar ze vaak ongelukkig aan hun einde komen door vergiftiging of aanrijdingen. Er zijn verschillende stichtingen en organisaties die ondersteuning bieden bij het adopteren van een straat- of zwerfhond, maar in de praktijk blijkt dat er toch geregeld fouten worden gemaakt. Wat zijn de valkuilen en waar moet je op letten bij een hond adopteren uit het buitenland?

Bekende valkuilen bij een hond adopteren uit het buitenland

Het is nobel om een hond uit het buitenland te redden. Ze leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden en zijn erg kwetsbaar. Deze zwerfhonden lopen het risico om ongelukkig aan hun eind te komen of geëuthanaseerd te worden.

Hoewel iedereen met de beste bedoelingen een zwerfhond adopteert, is helaas niet iedereen geschikt om zo’n hond in huis te nemen. Ze hebben vaak gedragsproblemen en zijn angstig of getraumatiseerd.
Niet alleen hun gedrag kan problematisch zijn, ook de gezondheid van zwerfhonden is vaak een punt van aandacht. De kosten van het transport moet niet vergeten worden en niet elke hond is geschikt voor elke omgeving, zeker als er sprake is van trauma’s.

Wat je zelf kunt doen bij een hond adopteren uit het buitenland

Als je overweegt om een hond uit het buitenland te adopteren, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips voor potentiële adoptieouders:

Untitled 940 × 1200 px 1

  1. Doe onderzoek: leer zoveel mogelijk over de organisatie of het asiel waar de hond vandaan komt en over de adoptieprocedure. Controleer of de organisatie geregistreerd is en wat de reputatie is.
  2. Overweeg de kosten: het adopteren van een hond uit het buitenland kan duur zijn vanwege de transportkosten, medische kosten en eventuele quarantainevereisten.
  3. Wees bereid om tijd en energie te steken in de aanpassingsperiode: het kan langer duren voordat een hond uit het buitenland zich thuis voelt en zich aanpast aan een nieuwe omgeving. Wees bereid om tijd te besteden aan training en socialisatie.
  4. Zorg voor een goede introductie: als je al andere huisdieren hebt, zorg dan voor een goede introductie tussen de nieuwe hond en de andere dieren.
  5. Controleer de gezondheid van de hond: zorg ervoor dat de hond gezond is en up-to-date is met vaccinaties en medische zorg voordat je hem adopteert. Overweeg om de hond te laten onderzoeken door een dierenarts.

sasha sashina Xcscr sNSEY unsplash

Organisatie of particulier?

Er zijn verschillende opvangadressen in Nederland waar honden door particulieren worden opgevangen, al dan niet aangesloten bij een stichting, om vervolgens op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar. Een voordeel hiervan is dat de honden op deze manier alvast kunnen wennen aan het leven in een huiselijke omgeving, mochten ze eerder in een shelter hebben gezeten, en een beetje kunnen wennen aan de manier waarop honden in Nederland behandeld worden.

Besef echter wel dat deze honden meestal niet of slechts beperkt zijn gesocialiseerd. Het kan voor deze honden een complete cultuurschok zijn om opeens ergens anders terecht te komen waar alles nog onbekend voor ze is en elke prikkel een trigger kan zijn. Besteed dus veel aandacht aan de aanpassingsperiode. Besteed aandacht aan lopen aan de lijn, lopen in de stad of andere drukke gebieden en omgaan met kinderen en andere honden. Sommige honden hebben ook gebitsproblemen, bekijk goed welke voeding of kauwbotten hiervoor geschikt zijn.

Er zijn verschillende organisaties die zich bezighouden met een hond adopteren uit het buitenland en het brengen van deze honden naar Nederland of België. Hier zijn enkele voorbeelden van organisaties die je zou kunnen benaderen:

  1. Stichting Animal in Need: Deze organisatie zet zich in voor het redden van honden en katten in Spanje en Portugal en brengt deze dieren naar Nederland om te adopteren.
  2. F.K.K. Animal Rescue: Deze organisatie zet zich in voor dieren op Bonaire en herplaatsing in Nederland. Wij als Aware sponsoren deze organisatie.
  3. DutchCellDogs: Deze organisatie werkt samen met gevangenissen om honden te trainen en voor te bereiden op adoptie.
  4. Stichting S.O.S. Strays: Deze organisatie redt honden in verschillende landen, waaronder Spanje, Roemenië en Turkije.
  5. Wereldhonden: Deze organisatie richt zich op het redden van zwerfhonden in verschillende landen, waaronder Turkije, Griekenland en Roemenië.

Een hond adopteren uit het buitenland

Een hond adopteren uit het buitenland kan een lonende ervaring zijn, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een beslissing neemt. Door zorgvuldig onderzoek te doen, verantwoordelijk te zijn over de kosten en tijd te nemen voor aanpassing en socialisatie, kan het adopteren van een hond uit het buitenland een geweldige manier zijn om een nieuwe metgezel te vinden. Met de juiste voorbereiding gun je een zwerf- of straathond een kans op een lang en gelukkig tweede leven in Nederland.