Bijzondere hondenverhalen

Boomerliefde: in gesprek met een fokker van Boomer puppy’s

boomer puppy’s

Boomerliefde

Vandaag spreken we met Joyce, een actief lid van de Facebookgroep Boomer liefde en een fokker van Boomer puppy’s. De Boomer is een kruising van verschillende hondensoorten, waardoor het geen officieel erkend hondenras is en de Boomers veel variatie in uiterlijk en vacht hebben, wat ze uniek maakt. Ze zijn echter allemaal tussen de 25 en 35 centimeter groot.

Hoe het begon

Joyce en haar man hadden als eerste hond Chloë, een Shih Tzu, maar doordat Chloë oogproblemen heeft wilden ze met haar niet fokken. Doordat Joyce toch graag fokster wilde worden ging ze op zoek naar een tweede hond. “Via de Facebookgroep Boomerliefde hebben we een tweede hond gevonden, een kruising tussen een shih tzu en een Maltezer, genaamd Trixie”. Toen ze twee jaar oud was zijn we begonnen met fokken met Trixie. Doordat ze vrij nieuw waren met het fokken van boomers heeft Joyce advies gevraagd aan de dierenarts voor een dekreu, die als tip gaf dat ze het beste een andere kleine hondensoort konden kiezen met een langere snuit, in verband met het aankomende fokverbod op kortsnuiten. Via de vertegenwoordiger van de Facebookgroep Boomerliefde hebben ze de dekreu Blacky gevonden.

Joyce merkte al snel aan Trixie’s gedrag dat ze zwanger was en de bevalling verliep snel. “De bevalling ging heel snel; binnen twee uur waren alle vijf de teefjes geboren. Het is een heel mooi proces, maar de eerste keer is altijd even wennen”. Ze hield een teefje van het eerste nestje van Trixie om mee door te fokken.

11104886 2377 4cf7 8eaf db96111c6cbb

Trixie’s eerste nestje met rechts dochter Mikki

Joyce heeft in totaal twee nestjes met Trixie gehad en zorgt ervoor dat er voldoende tijd tussen zit. Ze wachten minimaal één jaar na de bevalling en wachten tot Trixie een keer loops is geweest voordat ze weer beginnen met fokken. Het tweede nestje van Trixie kwam op begin februari dit jaar en vanaf 1 april (geen grap) mochten de zes pups, drie teefjes en drie reutjes mee met hun nieuwe eigenaren. Na het tweede nestje met schattige Boomer puppy’s besloten ze te stoppen met fokken met Trixie om haar rust te geven.

Joyce en haar man hebben een teefje genaamd Mikki gehouden van het eerste nestje en zijn van plan om volgend jaar met haar te fokken. Ze hebben al een geschikte reu gevonden die ze kunnen gebruiken om Mikki te dekken, doordat Joyce’s moeder sinds kort een Boomer reutje heeft. “Het reutje is een Bolonka Zwetna mix en heeft een prachtige bruine vacht”.

d7fcc219 a3a0 4d2f 8186 d55002e2b7b1

Links Mikki, in het midden mama Trixie en rechts ‘tante’ Chloë.

 

In contact blijven met de boomer puppy’s

“We vonden het onwijs jammer dat we met onze eerste hond Chloë geen contact meer hadden met de fokkers en de andere hondenbaasjes van de broertjes en zusjes van Chloë, waardoor we dat zelf nu anders doen”.

Om dit te voorkomen, creëert Joyce nu voor elk nestje een speciale appgroep voor toekomstige eigenaren. Hierdoor krijgen ze vanaf de geboorte tot aan het ophalen van de pup dagelijks updates met foto’s en filmpjes van de Boomer puppy’s en krijgen ze regelmatig updates over het gewicht. Zelfs nadat de pups het nest hebben verlaten, houdt Joyce contact met de eigenaren en delen ze verhalen over de pups. Soms spreken ze zelfs af, zodat Trixie en haar pups elkaar weer kunnen zien.

Socialisatie van de Boomer puppy’s

Joyce en haar familie hebben bij hen thuis in de woonkamer een hoek gecreëerd waar de Boomer puppy’s verblijven vanaf hun geboorte. Hierdoor kunnen ze vanaf het begin wennen aan alledaagse geluiden. Wanneer de pups ongeveer vier weken oud zijn, worden ze ook voor het eerst buiten geïntroduceerd om te wennen aan de omgeving. Toekomstige eigenaren zijn welkom om wekelijks langs te komen en alvast kennis te maken met de pups. Wanneer de puppy’s 8 weken oud zijn, mogen ze het nest verlaten. Dit is belangrijk omdat de Boomer puppy’s op dat moment de wereld willen ontdekken en veel interactie willen hebben met mensen. Het is daarom ideaal als ze op deze leeftijd naar hun nieuwe huis gaan.

Hoe kunnen mensen een boomer puppy aanschaffen en zijn hier eisen aan verbonden?

Joyce heeft criteria waaraan toekomstige eigenaren moeten voldoen voordat zij een pup kunnen aanschaffen. Zij wil er zeker van zijn dat de puppy’s een liefdevolle thuis krijgen en daarom spreekt ze met toekomstige eigenaren over hun

dfe69a4f 03fa 480e 9f8a d012768d71b0

woonsituatie en waar de Boomer puppy’s terechtkomen.

“We hebben één keer iemand geweigerd, dit voelde niet goed wegens de financiële situatie van deze mensen”. Boomers hebben naast hun inentingen ook onderhoud aan hun vacht nodig. Zo hebben Boomer puppy’s na ongeveer 3,5 maand een trimbeurt nodig. Joyce geeft dan ook altijd de tip mee dat mensen tijdig gaan zoeken naar een trimsalon, doordat deze vaak al snel vol zitten.

 

Tips voor mensen die graag een boomer puppy willen

4b360e3b 22fa 4ae8 92f3 73acf8338377

Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een boomer puppy, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de omstandigheden waarin de puppy wordt grootgebracht. Ga daarom bij de fokker langs voordat je de pup ophaalt, zodat je kunt zien hoe de puppy’s worden verzorgd en gesocialiseerd. Op deze manier kun je ook een band opbouwen met de hond en de moederhond ontmoeten. Let ook op de omstandigheden waarin de fokker leeft en of er andere honden aanwezig zijn. Verder is het belangrijk om te controleren of de fokker zich aan de juiste regels en eisen houdt. Een goede fokker zal altijd bereid zijn om je vragen te beantwoorden en je rond te leiden in de omgeving van de puppy’s.

Heb je een boomer? Kom naar de speciale Boomerliefde dag op 15 juli!

Kom naar onze speciale Boomerliefde dag op 15 juli als je een Boomer hebt! Het evenement vindt plaats van 12:00 tot 16:00 uur bij Bospaviljoen ‘t Leesten in Ugchelen en we organiseren het elk jaar, m.u.v. de coronajaren. Vorig jaar hadden ze ongeveer 60 deelnemers. “Voor dit jaar hebben we al 90 aanmeldingen ontvangen” vertelt Joyce trots. Als je wilt deelnemen, zorg dan dat je je aanmeldt. “Om het evenement te organiseren, moeten we een vergoeding betalen aan Staatsbosbeheer. Hierdoor vragen we wel een kleine vergoeding voor deelname, maar je krijgt er een fantastische dag voor terug en een goodiebag met onder andere hondensnacks van Aware Pet Products, schattig een knuffeltje en meer!”.

Wil je ook elke maand een nieuw hondenverhaal lezen? Volg ons dan op Facebook of Instagram om als eerste op de hoogte te zijn van onze blogs!

 

396b0c19 72bb 44ff 8ae6 d8a3432afbba

Trixie haar tweede nestje