Voeding

Goed voornemen: een gezonde hond!

Goed voornemen: Een gezonde hond!

Veel mensen nemen zich voor om in het nieuwe jaar beter op hun voeding te letten en meer te gaan bewegen. Dat juichen we natuurlijk alleen maar toe, maar vergeet ook zeker je hond niet in je goede voornemens! Een hond heeft namelijk ook een specifieke voedingsbehoefte en leeft gezonder als hij beter te eten krijgt, net als mensen dus. In deze blog lees je welke voedingskeuzes goed zijn voor jouw hond en hoe jij aan de behoeftes voor een gezonde hond kunt voldoen.

Tip 1: een gebalanceerde maaltijd voor een gezonde hond

Hoewel wij mensen in principe goed kunnen overleven zonder dierlijke producten, zijn honden veel afhankelijker van vlees en vis. Waarom? In vlees en vis zitten veel dierlijke eiwitten die je hond nodig heeft spierweefsel op te bouwen en te behouden. De vuistregel is dat vlees of vis het hoofdingrediënt van de maaltijd zou moeten zijn. Dat mag trouwens ook prima orgaanvlees, eieren of zelfs insecten zijn.

Honden hebben net als mensen ook koolhydraten en vetten nodig. De vetten haalt de hond uit het vlees of de vis, maar de koolhydraten zijn nog niet aanwezig in de maaltijd van je hond. Koolhydraten zijn een bron van (snelle) energie; hij heeft ze nodig als hij buiten aan het rennen is, speelt met andere honden of met jou een lange wandeling maakt. Goede bronnen van koolhydraten zijn groenten, pompoen, maïs, rijst of (zoete) aardappel. Ook fruit is goed voor je hond en is een goede bron van koolhydraten.

Tip 2: vermijd goedkoop graan

Vaak bevat (goedkoop) hondenvoer veel graan, dat een goedkoop en makkelijk verkrijgbaar ingrediënt is. Maar pas op, want soms bevatten ook dure hondenvoermerken een hoog graangehalte. Al dat graan zet je hond om in koolhydraten. Hij moet vervolgens ook érg veel bewegen om al die koolhydraten te verbruiken. Gebeurt dat niet, dan riskeer je overgewicht bij je hond. Tot slot zijn honden niet zo goed bestand tegen gluten. Geef ze liever rijst, haver of maïs dan graan of tarwe. In principe bestaat gezond hondenvoer uit minstens 25% vlees en nooit meer dan 50% koolhydraten.

Tip 3: pak het aan op jouw manier

Er zijn veel verschillende manieren om te garanderen dat je hond gezond eten krijgt. De meeste mensen combineren hoogwaardig droog voer (brokken) met nat voer. Goed hondenvoer is te verkrijgen bij de dierenwinkel. En let op: goed voer is niet per se duur voer! Je kunt je hond ook rauw vlees geven, maar dit is niet noodzakelijk voor een goede gezondheid. Er zijn mensen die dagelijks vers koken voor hun hond en zo garanderen dat hun huisdier het allerbeste binnenkrijgt, maar daar heeft niet iedereen tijd voor. Er zijn tegenwoordig ook maaltijdboxen voor honden. Zolang je er maar voor zorgt dat je hond gevarieerd en gebalanceerd eet, net als wij mensen eigenlijk.