Bijzondere hondenverhalen

Golden Retriever jachthonden Renzo en Maylo

Renzo en Maylo Golden Retriever jachthonden

Golden Retriever jachthonden Renzo en Maylo

Freddie en Jolanda zijn de trotse ‘ouders’ van twee prachtige golden retrievers; Renzo en Maylo. Deze retrievers zijn geen gewone huisdieren, maar goed getrainde jachthonden. Renzo is met zijn 5 jaar al een doorgewinterde jachthond, terwijl  de één jaar oude Maylo nog volop in training is.

Jachttraining van Golden Retrievers

De Golden Retrievers komen uit een lijn van jachthonden en werden zorgvuldig geselecteerd door een fokker en gespecialiseerde dierenarts, om op basis van hun karaktereigenschappen te bepalen welke pup het meest geschikt zou zijn voor de jacht. De training begint vaak al op jonge leeftijd, wanneer de pups nog volop in ontwikkeling zijn. Tijdens de training leren de honden om te luisteren naar commando’s en om op zoek te gaan naar wild. Dit wordt vaak geoefend met een dummy-eend of ander jachttrainingsmateriaal. Jachthondentrainingen eindigen met een examen dat plaatsvindt tussen juli en half oktober, waarbij de honden kunstmatige opdrachten moeten uitvoeren. Tijdens deze proeven wordt gebruik gemaakt van koud wild. De proeven zijn zeer populair en bijna 4.000 baasjes en hun viervoeters nemen eraan deel op meer dan 60 verschillende locaties door het land.

Freddie en Jolanda reizen dan ook door heel Nederland met hun honden om deel te nemen aan deze jachttoernooien. Deze toernooien zijn professioneel georganiseerd, waarbij zelfs een dierenarts aanwezig is om de honden te controleren op hun fysieke conditie. Teefjes mogen niet loops zijn reuen mogen (bij de meeste wedstrijden) niet gecastreerd zijn. De honden krijgen tijdens een toernooi bij de verschillende onderdelen een cijfer tussen de 10 en de 6. Een lager cijfer wordt automatisch een 0. De eerste graad die een hond kan behalen is het C-diploma, bestaande uit basis gehoorzaamheidsoefeningen en eenvoudig apporteerwerk. Voor het B-diploma moet de hond in aanvulling op de C-onderdelen ook drie verschillende apporten met een hogere moeilijkheidsgraad succesvol uitvoeren. Het A-diploma wordt toegekend aan honden die alle voorgaande oefeningen met voldoende resultaten hebben afgerond en bovendien (koud) wild weten binnen te brengen door middel van dirigeren en via een sleepspoor, een spoor dat kunstmatig is getrokken van 150 tot 300 meter.

Renzo

Maylo toont, ondanks zijn jonge leeftijd, al veelbelovende eigenschappen. “Hij kijkt tijdens de training naar andere honden en volgt ze echt, dus hij weet wat van hem verwacht wordt,” zegt Jolanda. “Renzo, daarentegen, kijkt niet, hij wacht gewoon op het commando.” Freddie traint Maylo geregeld met een dummy-eend die hij moet vinden en ophalen op commando. Het is belangrijk om de honden regelmatig uit te dagen en om te blijven oefenen, zodat ze scherp blijven en hun vaardigheden verbeteren.

 

Beweging van Golden Retrievers

Golden Retrievers zijn echte werkhonden die veel beweging nodig hebben. Freddie en Jolanda geven als tip mee dat de honden heerlijk zijn als huisdieren, maar dat het belangrijk is om iets met ze te ondernemen om ze uitgedaagd te houden. Dit hoeft niet per se jachttraining te zijn; ook andere behendigheidsspellen zoals het lopen van parcours, spelen met een bal of frisbee zijn geschikt. Bovendien is het goed om de vacht en nagels van Golden Retrievers regelmatig te onderhouden.

We zijn ook benieuwd naar de favoriete snacks van Renzo en Maylo. “Dat raad je nooit”, zegt Jolanda, “ze houden heel erg van kookworst als beloning voor de jacht, maar ook van karnemelk, dat heel goed is voor de vacht.” Een Golden Retriever is geen Golden Retriever als ze niet alles willen eten, dus ook de botjes van Aware Pet Products, zoals de dunne runderhuid rol omwikkeld met slokdarm of de springveren, smaken goed bij de heren.

Wil je meer weten over jachttraining van honden, de plaatselijke verenigingen of lokale bijeenkomsten? Kijk dan op de website van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Renzo 1