Bijzondere hondenverhalen

Maandelijks hondenverhaal: Evelien over haar Hondenschool de Hondentaal

Hondenschool de Hondentaal

Aware Pet Products draait om meer dan alleen de productie van premium hondensnacks. Onze ware passie ligt bij honden en de bijzondere band die zij vormen met hun eigenaren. Die passie heeft ons geïnspireerd tot het starten van de blogserie “Maandelijkse Hondenverhaal”. Elk huisdier en elke eigenaar heeft een verhaal dat het waard is om verteld te worden. Deze maand zetten we Evelien en haar Hondenschool de Hondentaal in de schijnwerpers.

De start van Hondenschool de Hondentaal

Bij Hondenschool de Hondentaal breekt Evelien met traditionele trainingsmethodes en introduceert een aanpak die zowel de viervoeters als hun baasjes centraal stelt. Twee jaar geleden, gedreven door een groeiende vraag en haar eigen passie voor honden, zette Evelien de stap naar het oprichten van haar eigen school. “De overstap van werken met natvoer, wat ik hiervoor heb gedaan, en jachttraining naar het starten van mijn hondenschool was een natuurlijke evolutie, ingegeven door de vele verzoeken om hulp bij training die ik kreeg,” vertelt ze.

Evelien’s filosofie is geworteld in de overtuiging dat een persoonlijke en stapsgewijze begeleiding van eigenaren essentieel is. Haar ervaring met een jaar stage lopen bij een andere hondenschool benadrukte het belang van een geduldige en uitleggende aanpak. “Het echte verschil maak je door eigenaren door het proces te leiden. Het draait allemaal om het zetten van de juiste stappen op het juiste moment,” legt Evelien uit.

De diversiteit in haar klassen bij Hondenschool de Hondentaal, variërend van jonge pups tot herplaatshonden, van kleine teckels tot grote Berner Sennenhonden, zorgt voor een unieke dynamiek waar iedereen van leert. Evelien gelooft sterk in het mixen van leeftijden en rassen om een omgeving te creëren waarin zowel honden als hun baasjes van elkaar kunnen leren.

 

Wat maakt Hondenschool de Hondentaal anders?

Wat Hondenschool de Hondentaal echt uniek maakt, is Evelien’s benadering die verder gaat dan de traditionele training op een veld. “In plaats van te trainen met een grote groep op een veld, focus ik op trainingen op locatie met twee tot drie honden. We gebruiken de dagelijkse wandelroutes van de baasjes, waardoor we direct kunnen inspelen op realistische situaties zoals voorbijrazende fietsers, auto’s, of een omgewaaide container,” legt Evelien uit. Deze methode stelt haar in staat om de dagelijkse uitdagingen waar baasjes tegenaan lopen, direct aan te pakken, van basiscommando’s tot omgaan met afleidingen.

 

Leer wanneer je je hond mag belonenPHOTO 2024 02 13 12 10 19

Een ander aspect waar Evelien zich in onderscheidt, is haar aandacht voor voeding en beloningssystemen. Ze begint met het gebruik van het eigen voer van de hond als beloning, om zo een verkeerd beeld over belonen te corrigeren. “Veel mensen belonen hun hond te pas en te onpas. Het idee is om de hond te leren dat ze iets moeten doen voor de beloning – juist goed belonen, niet veel,” benadrukt ze. Evelien let erop dat honden kwalitatief voedsel krijgen. “Zorg goed voor je hond. Hondensnoepjes van lage kwaliteit zijn echt not done.”

Evelien prijst Aware voor hun eerlijke en betaalbare producten. “Aware’s transparantie over waar hun producten vandaan komen en dat er geen ongewenste toevoegingen in zitten, maakt ze uniek. In mijn lessen gebruik ik soms producten van Aware naast die van andere merken. De honden kiezen altijd voor Aware, wat aantoont dat deze snacks puur zijn en niet naar chemicaliën ruiken, in tegenstelling tot sommige andere snacks.” Populair in haar lessen zijn de plakken met long en uier, waarmee honden wel een half uur zoet zijn. Voor de kieskeurige eters heeft Evelien een truc: “De geknoopte runderhuid bot met long van binnen van Aware is een uitkomst. Honden moeten echt moeite doen om bij het lekkere stuk te komen, maar eten vervolgens het hele botje op.”

Evelien adresseert ook de discussies over rawhide. “Veel mensen hebben vooroordelen over rawhide, maar als ik hen een bot rawhide van Aware laat proberen, zien ze meteen het verschil.” Ze verwijst baasjes vaak naar Aware, vooral als het gaat om producten die geschikt zijn voor de grootte van de hond en speciale behoeften van puppy’s. “Aware heeft zo’n breed assortiment dat zelfs de meest kieskeurige hond wel iets naar zijn smaak kan vinden.”

 

Welke baasjes of honden zijn je het meest bijgebleven?

“Een recent voorbeeld is dat van een herplaatshond die in eerste instantie naar de school werd gebracht met het simpele doel om ‘normaal’ mee te kunnen wandelen”. Echter, tijdens de lessen ontdekte Evelien dat de hond een enorme affiniteit had met spelletjes en parcours lopen. Hoewel de standaard commando’s zoals ‘Zit’ of ‘Af’ niet meteen werden opgepakt, blonk de hond uit in het werken voor zijn baasjes op een parcours. “Het was prachtig om te zien hoe er een sterke band ontstond, gebaseerd op wederzijds vertrouwen,” reflecteert Evelien.

 

Moeilijk opvoedbare honden

Ontdek bij Hondenschool de Hondentaal hoe unieke, persoonlijke hondentraining de band tussen hond en baasje versterkt. Lees inspirerende succesverhalen.

Wanneer het aankomt op het omgaan met moeilijk opvoedbare honden, neemt Evelien een persoonlijke en flexibele aanpak. Ze bezoekt de honden en hun eigenaren thuis om de situatie eerst zelf te beoordelen. “Vaak zijn er aanpassingen mogelijk die het voor iedereen werkbaar maken.” Een memorabel succesverhaal is dat van een Vizsla uit een scherpe jachtlijn, die al door twee hondenscholen was afgewezen. Met geduld en begrip voor de natuurlijke instincten van de hond, integreerde Evelien de Vizsla weer succesvol in zowel het gezinsleven als in de trainingen. Ze benadrukt het belang van maatwerk in de groepstraining, nadat de 1 op 1 training succesvol was: “Met een reu samen ging het voor de Visla niet goed, maar met een teefje wel. Het is belangrijk om flexibel te zijn en de training aan te passen aan wat het beste werkt voor de specifieke hond.”

Tip voor toekomstige hondeneigenaren

“Neem de tijd om je hond te observeren en kies een hondenschool die het welzijn van zowel hond als baasje vooropstelt. Begrijp waarom je hond doet wat hij doet.” Ze benadrukt het belang van kennis over rasspecifieke kenmerken en het vermijden van trainingen gebaseerd op angst. “Bewustwording is cruciaal. Een hond die iets ‘fout’ doet, weet vaak niet beter. Het is aan ons om ze op de juiste manier te begeleiden.”

Evelien raadt aan om training te integreren in het dagelijks leven. “Geen tijd is geen excuus. Elke uitlaatbeurt is een trainingsmogelijkheid.” Ze adviseert om nieuwe ervaringen, zoals zwemmen, geleidelijk te introduceren om angst of weerstand te voorkomen.

Door deze benaderingen en inzichten helpt Hondenschool de Hondentaal niet alleen bij het trainen van honden, maar ook bij het opbouwen van een diepere band en begrip tussen honden en hun eigenaren. Dus, of je nu worstelt met een trekker aan de lijn, een nieuwkomer bent in de hondenwereld, of gewoon op zoek bent naar manieren om je band met je hond te versterken, Hondenschool de Hondentaal biedt de kennis, de middelen, en de ondersteuning die je nodig hebt. Want bij Evelien leer je niet alleen ‘hoe’, maar ook ‘waarom’ – en dat maakt alle verschil.

 

Onze maandelijkse hondenverhalen, zoals deze over Hondenschool de Hondentaal, blijven inspireren, en we kijken uit naar de vele hondenverhalen die nog komen. Volg ons op Facebook of Instagram om als eerste op de hoogte te zijn van onze blogs! En vergeet niet om je harige vriend vandaag een extra knuffel en hondensnack te geven!

Shop nu de allerlekkerste verantwoorde snacks voor je hond met 15% korting voor nieuwe klanten met de kortingscode HONDENTAAL15