Bijzondere hondenverhalen

Maandelijks Hondenverhaal: De Finse Lappenhond Abbey

Finse Lappenhond Abbey

Bij Aware Pet Products zijn we trots op meer dan alleen de hoogwaardige hondensnacks die we produceren. We hebben een passie voor honden en de band die ze delen met hun baasjes. Als onderdeel van deze passie hebben we de “Maandelijkse Hondenverhaal” blogserie gelanceerd om de ongelooflijke verhalen te delen van klanten die deel uitmaken van onze Aware Pet Products-familie.

Klein, lief én actief: ontmoet de Finse Lappenhond!Finse Lappenhond Abbey puppy

Deze maand hebben we het genoegen om het verhaal van Annelies te delen, met haar Finse Lappenhond Abbey. Toen Annelies haar vrouw met pensioen ging, wisten ze dat het perfecte moment was aangebroken om hun gezin uit te breiden met een viervoeter. Ze hadden gewacht op dit moment om zeker te zijn dat ze alle tijd en aandacht aan hun nieuwe huisdier konden besteden.  Het ras was snel gekozen. Hun dochter had ooit een Finse Lappenhond als logeerhond, en dit ras had hen betoverd. “We wilden een kleiner ras, dat makkelijk mee te nemen is en waarvan we wisten dat we de leiding konden nemen,” vertelt Annelies. Ze benaderden de eigenaresse van de Finse Lappenhond en vroegen of ze een puppy mochten hebben uit het volgende nestje. Het geluk was aan hun zijde. Ze waren vijfde in de wachtrij, en het nestje had maar liefst zeven puppies!

Bij hun bezoek aan het nestje trok één puppy in het bijzonder hun aandacht. Dit kleine meisje was kleiner dan de rest en kon als laatste drinken bij haar moeder, omdat ze vaak werd weggeduwd door haar broertjes en zusjes. Ze wisten meteen: dit zou hun Abbey worden. Abbey, die extra liefde en aandacht nodig had, zou bij hen alle ruimte en zorg krijgen die ze verdiende. En zo begon het prachtige verhaal van Annelies, haar vrouw en hun lieve Finse Lappenhond Abbey.

Het karakter van de Finse Lappenhond Abbey

“We zijn direct met Abbey op cursus gegaan. Eerst de puppycursus en vervolgens de behendigheidscursus. Ze vindt het geweldig om te rennen en te springen!” Vertelt Annelies ons. Als Finse Lappenhond is Abbey erg lief en vrolijk, maar ze heeft wel veel beweging nodig.

Abbey is van nature een bescheiden hond. Ze liet zich gemakkelijk overheersen door andere honden en durfde zelden voor zichzelf op te komen. Gelukkig, na vier jaar en veel training, is ze assertiever geworden.

Finse Lappenhond Abbey

Ze blijft altijd vriendelijk naar andere honden, maar ze heeft geleerd om haar eigen ruimte te verdedigen.

Haar favoriete speeltje? Zonder twijfel haar balletje! Tijdens wandelingen rent ze er het liefst de hele tijd achteraan. Thuis heeft ze een mand vol met speeltjes, maar behalve haar bal negeert ze deze meestal. “En we moeten snel zijn met gooien, want als we te lang wachten, begint ze enthousiast te blaffen als teken dat we moeten opschieten!”

Een belangrijke regel voor Abbey is dat ze niet mag schooien. We nemen haar overal mee naartoe – restaurants, fietstochten, boottochten – en we willen niet dat ze in een restaurant bedelt om eten. Meestal ligt ze rustig onder de tafel te slapen, zodat veel mensen pas merken dat ze er is als we opstaan om te vertrekken.

Abbey is wel dol op eten. Ze eet haar eigen maaltijden razendsnel op en zelfs botjes zijn binnen no time weg. Daarom was het extra belangrijk om haar te leren niet te schooien. Ook in het bos hebben we veel moeten trainen, want ze is dol op het vinden van ‘snoepjes’ zoals paardenpoep. “We hebben dit specifiek getraind tijdens onze boswandelingen. Inmiddels heeft ze het begrepen, maar dat kostte wel wat tijd.”

Haar liefde voor traktaties is niet te overzien. Ze heeft een zwak voor heerlijke snacks, zo ook die van Aware. We hebben haar recentelijk een smakelijke runderplak met kip van Aware gegeven, die ze in recordtijd heeft verslonden!

Zoals de meeste Finse Lappenhonden is ook Abbey is een ware mensenliefhebber. Van nature werden de Finse Lappenhonden gebruikt om de kleine kinderen warm te houden tijdens de koude winters in Scandinavië, hielp met het hoeden van elanden en het erf te beschermen.  Dit zie je ook duidelijk terug in het karakter, soms hoedt ze ons een beetje als we niet opschieten met het gooien van de bal en natuurlijk is ze extreem lief bij kinderen. Hoewel ze soms speelt met honden die ze goed kent en die dezelfde energie hebben, geeft ze de voorkeur aan het gezelschap van mensen. Wandelen, vooral nieuwe routes om de routine te doorbreken, en achter haar bal aan rennen, zijn haar favoriete activiteiten.

Tips voor toekomstige eigenaren van Finse Lappenhonden

Finse Lappenhond Abbey

Voor toekomstige eigenaren van Finse Lappenhonden, deelt Annelies enkele tips: “Ze zijn ongelooflijk lief, maar ze hebben echt veel beweging nodig. Maak lange wandelingen en laat ze rennen. Deze honden hebben een dubbele ondervacht en hebben het snel warm. Je kunt ze niet meenemen naar hete klimaten zoals Spanje of Frankrijk tijdens de zomervakantie. Zelfs de zomers hier zijn soms al uitdagend voor hen. Ze zijn het gelukkigst in de winter – en sneeuw is absoluut hun favoriet! Ze hebben ook regelmatig vachtverzorging nodig. Borstel ze vaak op een speciale manier met een goede kam, zodat je de ondervacht niet activeert en het haar extra stimuleert.”

Een andere, verrassende uitdaging waar we tegenaan liepen, is dat Finse Lappenhonden heel gewild zijn om te stelen. Ze zijn klein, schattig, vriendelijk tegen iedereen en zeldzaam. We houden haar dus altijd dicht bij ons om ervoor te zorgen dat niemand de kans krijgt haar mee te nemen.

Het leven met Abbey is een voortdurend avontuur vol liefde, zorg en pure vreugde. “Ze is meer dan een huisdier – ze is een deel van onze familie”.

Onze maandelijkse hondenverhalen blijven inspireren, en we kijken uit naar de vele hondenverhalen die nog komen. Volg ons op Facebook of Instagram om als eerste op de hoogte te zijn van onze blogs! En vergeet niet om je harige vriend vandaag een extra knuffel en hondensnack te geven!

 

Shop nu de allerlekkerste verantwoorde snacks voor je hond!