Hondenwelzijn

Verzorging van de vacht van je hond

Verzorging van de vacht van je hond

Verzorging van de vacht van je hond: tips en advies voor de lente

Bij Aware Pet Products draait alles om de liefde voor honden. We hebben niet alleen een webshop met natuurlijke en kwalitatieve hondensnacks, maar we delen ook graag onze kennis en passie voor honden. Honden zijn immers een belangrijk onderdeel van onze gezinnen. Onze missie? Jou ondersteunen bij het creëren van een gelukkig en harmonieus leven voor jou en je trouwe viervoeter.

Nu de lente is aangebroken en de temperatuur stijgt, zie je waarschijnlijk weer hele plukken ondervacht van je hond door het huis dwarrelen. Maar geen zorgen, met de juiste verzorging kun je je huis schoon houden en je hond comfortabel laten voelen. Hier zijn een paar handige tips en tricks voor de optimale verzorging van de vacht van je hond!

Verschillende vachttypes, verschillende behoeften

Net zoals er veel verschillende soorten honden zijn, zijn er ook verschillende soorten vachten. Of je hond nu een dikke, dunne, lange of korte vacht heeft, elke vacht heeft zijn eigen verzorgingsbehoeften. En het kan soms best lastig zijn om de juiste kam of borstel te vinden, vooral als je hond een mengeling van verschillende vachttypes heeft. Maar maak je geen zorgen, wij helpen je op weg!

Verzorging van de vacht van je hond bij kortharige honden

Heb je een kortharige hond zoals een Boxer, Weimaraner of Dalmatiër? Deze vachten kunnen behoorlijk verharen. Een handige tip is om niet te vaak te borstelen, omdat dit juist meer verharing kan veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een vochtige zeem om losse haren te verwijderen. In de ruiperiode, meestal in de lente en de herfst, kun je een rubberen noppenborstel gebruiken om de overtollige haren weg te krijgen.

Honden met onderwol

Voor honden met onderwol, zoals Labradors en Rottweilers, is het belangrijk om zowel de ondervacht als het dekhaar goed te onderhouden. Gebruik een ‘shedder’ of een fijne kam om de losse onderwol te verwijderen. Een bad kan ook helpen om de losse haren makkelijker los te krijgen, door de warmte van het water en de massage tijdens het wassen.Aware vachtverzorging 1

Ruwharige honden

Ruwharige honden zoals de Schnauzer en de West Highland White Terrier hebben een speciale behandeling nodig. De beste verzorging van de vacht van je hond is dat het geplukt worden. Dit klinkt misschien pijnlijk, maar als het haar rijp is, voelt de hond hier niets van. Plukken zorgt ervoor dat de dode haren verwijderd worden en voorkomt jeuk en huidproblemen. Het is wel verstandig om dit door een professionele trimmer te laten doen.

Krulvachten

Krulvachten, zoals die van Poedels en Bichon Frisés, hebben meer onderhoud nodig. Deze vachten hebben de neiging om snel in de klit te raken, dus regelmatig borstelen en kammen is een must. Een borstel met gekromde tanden en een grove kam zijn ideaal. Een groot voordeel van krulvachten is dat ze nauwelijks verharen, maar je moet ze wel regelmatig knippen om de vacht beheersbaar te houden.

Langharige honden

Langharige honden zoals de Shih Tzu en Yorkshire Terriër hebben vaak een zachtere vacht die sneller klit. Voor de beste verzorging van de vacht van je hond is het nodig om regelmatig te kammen en te borstelen. Als je hond een zachtere vacht heeft, kan deze ook sneller vies worden. In dat geval kun je de vacht schoon houden door regelmatig te kammen en af en toe een bad te geven met een goede conditioner.

Bad tijd!

Als je voor de verzorging van de vacht van je hond liever naar een professionele trimmer gaat, dan wordt hij meestal ook gewassen. Maar als je het zelf doet, is het voldoende om je hond twee tot drie keer per jaar te wassen. Gebruik altijd een speciale hondenshampoo, omdat honden een andere pH-waarde hebben dan mensen. Spoel de vacht goed uit om jeuk door shampoo-resten te voorkomen.

Extra tips voor de beste verzorging van de vacht van je hond

  • Regelmaat is key: Houd een regelmatig verzorgingsschema aan, afhankelijk van het vachttype van je hond.
  • Check de kam: Zorg ervoor dat je de juiste kam of borstel gebruikt voor de vacht van je hond.
  • Wees geduldig: Vooral bij klitvorming kan het kammen even duren, maar wees geduldig en neem de tijd.
  • Beloning: Maak het verzorgingsproces leuk voor je hond door hem te belonen met een lekkere hondensnack, zoals een smakelijke vleesstrip, na afloop.

De verzorging van de vacht van je hond hoeft geen lastige klus te zijn. Met de juiste tools en een beetje kennis kun je ervoor zorgen dat je hond er altijd op zijn best uitziet en zich goed voelt. Regelmatig kammen en borstelen, de juiste verzorgingsproducten gebruiken en je hond af en toe in bad doen, maken allemaal deel uit van een goede vachtverzorging. Bovendien is het een uitstekende gelegenheid om quality time door te brengen met je viervoeter en de band tussen jullie te versterken.

Honden hebben, net als mensen, baat bij een goede hygiëne en verzorging. Het regelmatig bijhouden van de verzorging van de vacht van je hond draagt niet alleen bij aan de gezondheid van je hond, maar helpt ook om ongemakken zoals jeuk, klitten en huidproblemen te voorkomen. Een goed verzorgde vacht beschermt je hond beter tegen de elementen en zorgt ervoor dat hij zich comfortabel en gelukkig voelt.

Aware vachtverzorging 2

Blijf op de hoogte!

Wil je ook elke maand een nieuwe blog lezen zoals deze over de verzorging van de vacht van je hond? Volg ons dan op Facebook of Instagram om als eerste op de hoogte te zijn van onze blogs! Heb je zelf een hele bijzondere hond, een bijzonder hondenras of gewoon een bijzonder lieve viervoeter en vind je het leuk om zelf jouw verhaal te doen in onze rubriek “Maandelijkse bijzondere hondenverhalen“? Neem dan contact met ons op!

Shop nu de allerlekkerste verantwoorde snacks voor je hond!